o klimi

August 7th, 2010 by domovoj

Glede določenih stvari si nikoli nisem delal utvar in tako tudi nisem pričakoval, da me bo na Škotskem pričakalo nekakšno tropskosuho, puščavsko ali pa sredozemsko-etetijsko podnebje. Préjkone je namreč res, da je tukajšnje nebo konstantno spremenljivo v najrazličnejših odtenkih utrujene vseobče sivine, iz katere, če že ne curkoma lije, pa vsaj zoprno rosi takorekoč stálno (domorodci poznajo kajpak več imen za različne vrste dežja). Klima skratka, kakršne se lahko razveselijo le komarji, žabe in druge vlagoljubne živali. Naključni popotnik brez koledarja bi utegnil te dni celo sámozadovóljno ugotoviti, kakšno neznansko milo jesen je Otoku letos namenil ljubi Bog. Kako je šele pozimi, ko z Atlantika preko Hebridov potegne bridkohladen piš in se pobelijo koprenasta škotska višavja in obalna pogorja, raje niti ne pomislim.

Kaj veš, kaj se je moralo motati po glavah prastarih Škotov (po pričevanju Rimljanov so sloveli po svojem nemogočem rokomavharskemu značaju, ki je pogosto mejil že kar na blaznost), da so se pod tem neprijazno nizkim severnim nebom oblekli zgolj v krilo. 😐

5 Responses to “o klimi”

 1. borste Says:

  Lipo san ja tebi rika, al me nisi sluša. 🙂
  Sicer pa pri nas ni kaj bolj suho. 🙄

 2. Truba Says:

  Si vsaj cote za dež prezračit peljal 🙂 . Pa kiklo si kupi za doma, kadar bo pasulj na sporedu zna priti prav – se prej tazkadi :mrgreen: . Morda je to razlog pri Škotih za tako garderobo 🙂 !? Drži se ti lepo destilarn, ker so menda vse pod streho 🙂 .

 3. domovoj Says:

  Raport dneva: odpravil sem se bil na Loch Ness, padel sem tako tudi jaz na čisto marketinško finto in šel gledat nekaj, česar ni. Viski sem že malce podegustiral, za haggis pa še zbiram pogum. 😕

 4. anka Says:

  Že res, da tam na severu človek ne more pričakovati, da bo vreme prav posebej prijazno. Je pa na žalost tudi to res, da trenutno na jugu ni nič boljše. Prav posebno doživetje je v kampu doživeti tramontano, dve zapored v enem tednu sta pa definitivno too much.

 5. Truba Says:

  Sem ti rekel, da ostani pri destilarnah pa se te ne prime 🙂 .