malo o vsem, razen o svedih

July 15th, 2009 by domovoj

Kakor po svoji odljudnosti, tako sem v sirnem sosedstvu poznan tudi kot eden onih ticev, katere ob svojem casu neka neizprosna sila zene iz domacega gnezda v daljne kraje gledat, kaj in kako se drugod godi. Polasti se me tedaj cuden nemir, neko hrepenenje v daljavo, ziva zelja za cas ubezati uteceni vsakdanjosti. Napravil pa sem se tokrat v svet, koder poleti sonce ne zaide in nekje na poti sem – bes me plentaj, ce lazem! – naletel na tocno taisti bledolicno-pegasti britanski par kot ze nekoc na nekem svojem vandranju prej, sam bog ve kdaj in kod …
No, pricakal me je v Stockholmu tak cuden in dremoten dan in oblaki so se vneto grmadili v cudovite oblike – sele proti veceru so se jeli trgati in nebo se je mehko zarilo od nocne zarje. In tudi ves danasnji mili dan je spokojno oblezal pred mano.

O Svedih luteranih in drugih krivovercih, o njih segah in navadah ter drugih lepih cednostih pa ne kanim na dolgo in siroko razpredati, s takimi marnjami ne bomo casa tratili. To prepuscam kakemu pronicljivejsemu peresu.

(Stresice nad sumniki naj si vsakdo dobrotljivo razdeli, kamor in kakor ga je volja.) 😕

4 Responses to “malo o vsem, razen o svedih”

 1. borut Says:

  Glede na slog pisanja, bi rekel, da ne potuješ zgolj po prostoru, ampak tudi po času. 🙂

  Zahtevam poročilo o Švedinjah. 😆

 2. domovoj Says:

  Poročilo o Švedinjah:
  Švedinje so plavolaske; po slovansko ne umejo govoriti. 😕

 3. Mavrična Says:

  hahhahaha, “Švedinje so plavolaske, po slovansko ne umejo govoriti” … take so tudi tu: mislim plavolaske, pa še govoriti ne znajo.

 4. Truba Says:

  Mmmmmm ko se spomnim svojih popotovanj po tistih krajih sem ti kar fejst fouš. Ne spomnim se, da bi me motilo, da ne umejo po slovansko govoriti. Če se prav spomnim sploh ni bil poudarek na govoru :mrgreen: . Domovoj upam, da svoje popotovanje ne izkoriščaš v napačne namene – ti kraji so bili že davno odkriti, zavzeti in poseljeni. Naužij se jih, predvsem 🙂 .