molvanija

May 23rd, 2007 by domovoj

Dokaj nepoznana dežela Molvanija se je šele pred kratkim osamosvojila in odprla vrata tujcem – to je dežela, kjer je še možno užiti pravo nepotvorjeno jedačo in pijačo in kjer je gostoljubje zapovedano, celo v ustavi! Tja je mogoče priti po zraku ali po nesreči, širne molvanske planjave pa je Unesco uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine kot območje značilne monotonije.
kulinarika
Med molvansko etno-kulinarično ponudbo spadajo svinjina, zelje, česnovo žganje ter peneče se bučno pivo. Vina izvažajo po celem svetu, predvsem zato, ker jih doma nihče ni pripravljen piti. V gostilnah je navadno treba dodatno plačati, če želite postrežbo brkatega natakarja. Tudi McDonald’s je že prispel v Molvanijo, vendar so si nasprotniki ameriške fast food hrane izborili določilo, po katerem mora vsak izdelek vsebovati 12% molvanskega zelja (izjema je milkshake, ki ga mora vsebovati le 10%).
religija
Molvanija je sprejela krščanstvo že leta 863, ko je v deželo prišel irski misijonar Parthag; nazaj v poganstvo se je spreobrnila, ko je odšel (naslednje leto). V 13. st. se je širil islam, a ga Molvanci niso sprejeli. Koran namreč prepoveduje pitje, nasilje in zunajzakonske spolne odnose, čemur se Molvanci niso hoteli odpovedati. Molvanci so sicer zelo veren narod. Imajo avtokefalno molvansko pravoslavno cerkev – njeni verniki še vedno verjamejo, da Zemlja ni okrogla. Poleg tega imajo privilegij, da v cerkvi lahko kadijo…
zgodovina
V 16. st. je bila dežela razdeljena na manjše sovražne državice, zaradi česar je sledila 20-letna vojna, ki pa je v resnici trajala le 6 tednov. Po osamosvojitvi države konec prejšnjega tisočletja je zavladala t.i. »Koalicija miru«, njena prva poteza je bila vojna napoved sosednji Mingreliji. Danes si država obupno želi v NATO, vendar so bila pogajanja o vstopu prekinjena že pred desetletjem, ker Molvanci ne dovolijo vstopa v državo inšpektorjem za biološko orožje.
zanimivosti
Molvanija ima tri televizijske programe: Telemolva 1, Telemolva 2 in Telemolva Plus, ki je v barvah. Dovoljena količina alkohola v krvi je 5%, ob vikendih pa 7%. Na vzhodu države se ljudje ob obiskih pozdravljajo s prijaznim vzklikom »Vlob atrizzo!«, kar pomeni »ne streljaj«.

szlonko.jpg
Ustanovitelj moderne Molvanije in reformator Szlonko Busbus: skrajšal je abecedo na 38 črk, ponovno uvedel kolo ter skrajšal delovni čas z 18 na 16 ur.

2 Responses to “molvanija”

  1. domovoj Says:

    To je delček potopisnega predavanja, ki sva ga imela z Zlatkom lanskega prvega aprila v Mariboru in Radgoni. Diapozitive sva napaberkovala z najinih potovanj po različnih vzhodnoevropskih državah in presenetljivo veliko ljudi je bilo sveto prepričanih, da sva v Molvaniji zares bila. :mrgreen:

    več o Molvaniji

  2. domovoj Says:

    “Szlonko” je v resnici gospod Pavel Pavlov, zelo gostoljuben in gostobeseden možakar iz bolgarske prestolnice Sofije. Sžaljavam doktore, malo heca mora biti! 😉