radiacija fukušima

July 24th, 2011 by domovoj


Fukušima, 24.7.2011

Zvedljivost ni nikol’ brez kvara.”, pravijo, a mene razjeda večni akademski dvom in se bolj držim takisto starega reka, ki pravi: „Stori le, kakor te pamet uči, pa se ne zmeni za druge ljudi.” Odsvetovali so mi bili namreč (pre)mnogi dušebrižno in s pogledom kakor Saruman tole pot na daljni vzhod; v procesu analize s semkaj pripopanimi dozimeritvami sem, upam, vsaj nekaterim uspel dokazati, kako popolnoma mimo so uslinili svoje teorije, brcnili v čisto temo lastnega strahu in intelektualne prenagljenosti: vsa Japonska vendarle ni radioaktivna … Nasprotno, če izvzamemo prefekturo Fukušima, ni naravno radioaktivno sevanje prav nič višje kot doma v moji deželi. Kar smo pa itak vedeli že prej, vsaj tisti, ki smo kdaj pobrskali po skrbnih analizah Uprave RS za jedrsko varnost in njih japonskih kolegov.

Spodobi se in pravično je torej, da se tale kvaziznanstvena klobasa zašpili na tistem koncu, kjer je pravzaprav tudi njen začetek in vzrok. V kraju nesrečnega imena. Radiacija je tu res nekaj višja od običajne naravne, a še vedno pod zakonskimi omejitvami za zdravju nevarno (četrtmilijonsko mesto Fukušima je 60 km od zloglasne jedrske elektrarne).

P. S. Kak nepomemben časopisni pisun bi v tem konkretnem primeru lahko denimo zapisal, da je v Fukušimi še vedno trikrat višja radiacija od običajne. Kar je sicer res, a z drugimi besedami to pomeni, da prebivalci Fukušime prejmejo 3 milijardinke smrtne doze sevanja namesto običajne 1 milijardinke. 😯

Povsem druga zgodba pa je seveda, da bom svojo obilno dozo radiacije fasal na letalu … 😐

7 Responses to “radiacija fukušima”

 1. Truba Says:

  Hehe pa mimogrede sem opazil, da se znamka ene najbolj razširjenih RC komand imenuje očitno po kraju v centru priložene karte 🙂 . Svakog dana, u svakom pogledu, sve više i više napredujemo – prosto po Kusturici 🙂 . Pravzaprav po Sidranu, ker je on scenarist pravega filma s predhodnim reklom … .

 2. domovoj Says:

  Tukaj pa jaz ne kapiram … 😕

 3. miran Says:

  Saj res, daj objavi še “radiacija letalo 10.000m”. 😀

 4. Truba Says:

  Ti razložim ob rdečki, ko mi boš ti razložil haiku v stripu 🙂 .

 5. anka Says:

  Pa se valjda ja ne boš zdaj ob vrnitvi zasekiral?

 6. domovoj Says:

  @miran
  To sem tudi nameraval že na samem začetku. 🙂
  Bi te pa prosil, ako je seveda možno, da zraven napišeš kak strokovni komentar.

 7. miran Says:

  Hehe, kaj je tu strokovnega za napisat? Vse številke so tako majhne, da se jih komaj da izmerit. Vključno s tisto z aviona. 🙂